Diaspora

De twee vormen van Diaspora bij de Evangelische Broedergemeente Rotterdam-Centrum.

Het woord diaspora komt uit het Grieks en betekent verstrooiing of verspreiding van een volk over de wereld. Natuurlijk denken we bij dit verschijnsel aan de geschiedenis van het Joodse volk, maar het is ook bekend om de verspreiding van Indiërs (South-East Asian Diaspora) te omschrijven. Ook de zoekterm Surinaamse Diaspora levert interessante informatie.

In de Evangelische Broedergemeente gaat het in broedergemeente verband bijna altijd om de “buitengebieden” van de gemeente: de stad waar de kerkzaal gevestigd is, is het “centrum” en de omliggende plaatsen “Diaspora”. Zo is historisch gegroeid, dat vanuit EBG Rotterdam-Centrum in Dordrecht en Maassluis één keer per maand kerkdiensten gehouden worden. In het verleden vonden er ook diensten in Breda en Hoogvliet/Spijkenisse.

De EBG Nederland kent ook de Raad voor Diaspora. Deze Raad is een samenvoeging van het oude zendingswerk zoals dat in Suriname begon en de regionale activiteiten van de EBG die vroeger onder de EBG Zeist vielen. In de Raad komen de werkgroepen samen van EBG-leden uit Nederland die te ver van de “grote gemeenten” af wonen. Te weten Groningen, Arnhem, Noord-Brabant, Zwolle en ook de Christelijke Boslandcontactgroep, de Javaanse Christelijke Werkgroep en Hindoestaanse Begeleidingscommissie.

Door de gezamenlijke vieringen met de Javaanse- en soms ook Hindoestaanse werkgroep in Rotterdam zijn binnen de EBG Rotterdam twee Diasporagroepen vertegenwoordigd.

Contactpersoon: ds. E.J. Stam
Emailadres: stam@ebg.nl

Downloads:
Een brief aan de EBG Gemeente Rotterdam-Centrum “De stilte zingt U toe” (Psalm 65).